Tidligere udstillinger

Per Kirkebys baggrundstæpper til Svanesøen

1.7-22.7 2020

Entrepris for at se scenetæpperne er 40,- kr. (med sommerpakkereduktion 20,- kr)

En enestående - og meget sjælden chance - for at se de smukke baggrundstæpper, som Per Kirkeby skabte til balletten Svanesøen på det Kgl. Teater. Museum Jorn har to af Per Kirkebys absolutte hovedværker, som på grund af deres imponerende omfang i kvadratmeter normalt ligger rullet sammen og pakket væk i arkivet.

Denne sommer har vi valgt at rulle værkerne ud og vise gæsterne de gigantiske billeder, men kun for en kort stund.Udstillingen er derfor en enestående og meget sjælden chance for at se de smukke scenetæpper, som Per Kirkeby malede til balletten Svanesøen på det Kgl. Teater i 1996. Da tæpperne er så gigantiske, (et areal der i kvadratmeter svarer til to parcelhuse) har museet fået lov til at låne den store gymnastiksal hos naboen, Silkeborg Efterskole, til at udstille dem.


Markus Lüpertz

Udstillingen åbnede 8. februar og blev forlænget til den 14. juni 2020 på grund af COVID 19.

Den internationalt indflydelsesrige maler Markus Lüpertz (f. 1941) repræsenterer en af de mest markante profiler inden for den tyske efterkrigsavantgarde. Med sit provokerende og ukonventionelle billedsprog har han været med til at redefinere den nyere tyske malerkunst. Midt i 1960’erne opfandt han sin lyrisk-berusede – den såkaldte ‘dityrambiske’ – kunst, der forenede en figurativ naturalisme med abstrakte komponenter til en stilistisk ekspressiv og optimistisk udtryksform.

Hans ‘tyske motiver’, der i 1970’erne placerede citater af historisk belastede nationale symboler som stålhjelme, militæruniformer og patosfyldte landskabsidyller i ingenmandslandet mellem ekstatisk eufori og depression, fremstår som kraftfulde kunstneriske monumenter, der på dramatisk vis opretholder balancen mellem kaos og orden. Dertil kommer Lüpertz’ refleksioner over sin egen kunstneriske praksis igennem en insisterende seriel motivgentagelse, der kan sammenlignes med en evighedskamp mod perfektionen og en romantisk hyldest til det ufuldendte.

Lüpertz’ værker har som regel en episk dimension, og de tager ofte udgangspunkt i traditionelle klassisk-antikke mytologiske motiver. Men selvom hans malerier holder fast i traditionelle billedkunstneriske metoder og temaer, stræber de efter frigørelse fra en specifik kontekst eller et konkret billedprogram ved at hylde maleriet selv som det billedkunstneriske indhold. Som åbne filosofiske tankekulisser bliver Lüpertz’ kunstneriske arbejder uvægerligt til afspejlinger af beskuernes individuelle verdensbilleder. Med andre ord: Det gengivne motiv er hos Lüpertz ikke ensbetydende med billedets tema eller budskab, og kunstgenstandens nærmere betydning bliver først artikuleret i mødet med beskueren.

Med præsentationen af Markus Lüpertz bidrager Museum Jorn til fejringen af det dansk-tyske venskabsår 2020. Udstillingen er retrospektivt anlagt, og den omfatter mere end 90 af kunstnerens mest markante malerier fra 1960’erne og frem til i dag samt et udvalg af markante bronzer og voksskulpturer. Med udstillingen, der er den første omfattende museale præsentation af Markus Lüpertz’ kunst i Danmark, ønsker Museum Jorn at give sine gæster mulighed for selv at danne sig et indtryk af, hvordan Lüpertz’ grænsesøgende kunst med stædighed og vedholdenhed formår at udfordre de anvendte principper og rammer inden for billedkunstnerisk produktion såvel som sit eget indhold og ikke mindst sit publikum.


Udstillingen er støttet af:
Augustinus Fonden
Knud Højgaards Fond
Birkelsche Stiftung für Kunst und Kultur
Goethe Institut

logo

Udstillingen er en del af det dansk-tyske kulturelle venskabsår 2020Stephan Balkenhol

05.7-27.9.2020

Den internationalt anerkendte tyske samtidskunstner Stephan Balkenhol (f. 1957) er en af sin generations mest betydningsfulde billedhuggere. Med sine karakteristiske figurbetonede træskulpturer og relieffer, der forener en ældgammel folkelig kulturteknik og kristen billedtradition med moderne samfunds- og billedopfattelser har han bidraget til en markant og vigtig videreudvikling af nutidens postmoderne skulpturbegreb.

Læs mereJorn rundt

10.10.-13.12.2020

I efteråret 2020 præsenterer Museum Jorn en række mindre kendte aspekter af Asger Jorns kunstneriske produktion. Blandt andet vises en serie overraskende og hidtil aldrig viste eksperimentelle malerier og marmorskulpturer fra de seneste år.

Læs mere her


VI ER ALLE PRÆSTER

Da revolutionen kom til Hjardemål kirke 1.9.-13.12.2020.

I anledning af 50-året for besættelsen af Hjardemål Kirke viser Museum Jorn i august 2020 en udstilling, der sætter fokus på aktionen og dens kunstneriske og politiske idégrundlag.

Læs mere om udstillingen herPER KIRKEBY RUMMET

23.1- til årsskiftet

Det har i flere år været Museum Jorn ønske at markere Per Kirkebys personlige engagement og hans fremtrædende position i husets samling af eksperimenterende kunst. Derfor opretter vi et særligt PER KIRKEBY RUM med en række hovedværker af kunstnere i museets samling.
I løbet af de seneste år har Museum Jorn modtaget en meget omfattende gave fra Per Kirkeby selv (1938-2018). Det drejer sig om en række værker og arkivalier, som efterhånden udgør en bærende del af museets identitet.

Læs mere ...Asger Jorn og highlights fra samlingen

23.1.- til årsskiftet

Oplev museets samling med fokus på Asger Jorns arbejdsprocesser og eksperimenterende tilgang til kunsten.

Læs mere ...

Per Kirkeby - De første malerier

20.6.- til årsskiftet

Per Kirkeby (1938-2018) er en af danmarkshistoriens mest indflydelsesrige kunstnere. Han er kendt for sine abstrakte naturfortolkninger og sit engagement i Eks-skolen. De færreste kender dog Kirkebys tidligste malerier. Det vil Museum Jorn med denne udstilling råde bod på.
Fra museets store Per Kirkeby arkiv viser vi kunstnerens allerførste malerier.
Vi giver dig en unik chance for at nærstudere de motiver, der optog den helt
unge kunstner i 1950'erne.

Læs merePeter Louis Jensen: Strukturtavle, 1965 (udsnit)

Eks-skolen

23.1.- til årsskiftet

Udstillingen viser værker fra museets samling af Eks-skolens kunstnere, bl.a. af Per Kirkeby, Poul Gernes, Bjørn Nørgaard og Peter Louis-Jensen.

Læs mere ...


Museum JornGUDENÅVEJ 7-9DK-8600 SILKEBORG+45 8682 5388INFO@MUSEUMJORN.DKThis is the official website of Museum Jorn - Silkeborg|Any commercial user or copying must be approved by Museum Jorn - Silkeborg|Powered by Ajour CMS