Tidligere udstillinger

Billedtekst: Per Kirkeby: 7 raderinger, Blad V, 1991

Per Kirkeby | Komplet

Det raderede livsværk

31. januar - 25. maj 2015

Per Kirkeby (født 1938) er en af de mest betydningsfulde danske samtidskunstnere. Hans œuvre omfatter en rig produktion af malerier, skulpturer, film, grafiske og litterære værker. Kunstnerens internationale anseelse er i højt grad knyttet til hans malerier og skulpturelle arbejder, mens hans imponerende grafiske produktion ikke har opnået samme opmærksomhed endnu. Med udstillingen PER KIRKEBY KOMPLET på Museum Jorn rykkede Per Kirkebys grafik endelig i rampelyset. Udstillingen viste ikke mindre end 1.200 raderinger, som han siden 1975 løbende har doneret til museet. Samlingen, som er den største i verden af sin slags, er aldrig før blevet præsenteret i sin helhed.

Igennem hele hans kunstneriske karriere har raderingen spillet en væsentlig rolle for Per Kirkeby. Fra hans tid på Den Eksperimenterende Kunstskole i København i starten af 1960’erne og frem til i dag har Kirkeby eksperimenteret med denne specifikke grafiske teknik. Han har lavet raderinger i alle mulige størrelser, afprøvet mange forskellige raderingsvarianter og bearbejdet gamle plader på ny. Under hans ekspeditioner til Grønland, Færøerne og Island hørte trykplader til den uddannede geologs faste rejseinventar.

Tematisk baserer Kirkebys raderinger sig ofte på kunstnerens egne observationer af naturen og dens forandringer. Og det er især raderingen, som giver indblik i Per Kirkebys intense beskæftigelse med emnerne: erindring, stoflighed og proces. Per Kirkeby siger selv: ”For mig er raderinger som dagbogssider. Et par kobberplader i min taske eller rygsæk gør mig glad. Men i modsætning til blyantstegning på papir, ser jeg først resultatet, når jeg smører sværten på pladen og laver et tryk. At opdage sit eget værk er en bemærkelsesværdig oplevelse. Jeg håber, at beskuerne også oplever det som en opdagelse.”

I forbindelse med udstillingen udgav Museum Jorn det tredje og sidste bind i værkfortegnelsen over Per Kirkebys raderinger. Gå til butik

Billedtekst: Per Kirkeby: 7 raderinger, Blad V, 1991


Udstillingen er støttet af:
Augustinusfonden
Ny Carlsbergfondet
Det Obelske Familiefond

Museum Jorns åbne værksted er støttet af Flügger, Silkeborg


Museum JornGUDENÅVEJ 7-9DK-8600 SILKEBORG+45 8682 5388INFO@MUSEUMJORN.DKThis is the official website of Museum Jorn - Silkeborg|Any commercial user or copying must be approved by Museum Jorn - Silkeborg|Powered by Ajour CMS