Tidligere udstillinger


Dr. Jorns institut for kunstneriske forstyrrelser

27. juni - 2. november 2014

Dr. Jorns institut bød alle børn og voksne indenfor til oplevelser og eksperimenter, der åbner for Museum Jorns unikke skatkamre i form af Asger Jorns kunstsamling, hans private bibliotek, brevarkivet og museets samling af manuskripter og kunstnerbøger. Museets arkiver flyttede ud i udstillingen - og medarbejderne flyttede med!


Du kunne bl.a. se gamle presseklip fra 1944 og opleve, hvordan Jorns kunstværker blev modtaget i datiden. Du kunne også se Jorns egen farvepalet og prøve kræfter med at lave din egen Jorn-udstilling. Du kunne se se nærmere på, hvilke bøger Asger Jorn læste og bladre i nogle af de mange kunstnerbøger, han har lavet.

Dr. Jorns institut var udformet som en række aktivitetszoner, hvor man alene eller sammen med andre kunne udforske Asger Jorns kunst, hans arbejdsteknikker og historierne om ham. Udstillingen lagde op til aktiviteter og eksperimenter for alle aldre. Der var indrettet et stort værksted, Asgers atelier, hvor man selv kunne prøve kræfter med bl.a. kartoffeltryk, décollage og frottage - teknikker, som Jorn selv arbejdede med. (Se videoerne her)

Dr. Jorns institut gav et unikt indblik i Asger Jorns kunst og tog publikum med bag facaden i museets samling af arkivmateriale. Publikum kunne også komme i dialog med museets medarbejdere og være heldig at møde forskellige Jorn-forskere, som af og til arbejdede i instituttet.

Baggrund
Dr. Jorns institut for kunstneriske forstyrrelser er inspireret af Asger Jorns ”Skandinavisk Institut for Sammenlignende Vandalisme (SISV)”. Et ambitiøst - og aldrig afsluttet - forskningsprojekt, som havde til formål at fortælle historien om 10.000 års nordisk folkekunst i en række bogudgivelser. Projektet var baseret på 26.000 fotografier, som Asger Jorn fik den franske fotograf Gérard Franceschi til at tage i starten af 1960erne.

Ny forskning
Ved oprettelsen af Dr. Jorns institut for kunstneriske forstyrrelser genopstod SISV som Institut for Samtidig Sammenlignende Vandalisme (SISSV). Her var det tre kunstnere, Ellef Prestsæter, Michael Murtaugh og Nicolas Malevé, der havde påtaget sig opgaven med at undersøge mulighederne for en digitalisering af det gigantiske fotoarkiv, som i dag befinder sig på Museum Jorn.


Museum JornGUDENÅVEJ 7-9DK-8600 SILKEBORG+45 8682 5388INFO@MUSEUMJORN.DKThis is the official website of Museum Jorn - Silkeborg|Any commercial user or copying must be approved by Museum Jorn - Silkeborg|Powered by Ajour CMS