Kommende udstillinger

KVINDELIGE KUNSTNERE I OG OMKRING COBRA

11.9. - 12.12.2021

I sensommeren 2021 åbner Museum Jorn den første internationale udstilling på dansk grund om de kvindelige kunstnere omkring CoBrA. Udstillingen baserer sig på en bred internationalt funderet forskningsindsats, som Museum Jorn har taget initiativet til, med tilhørende bogpublikation.

Det er Museum Jorns ønske med denne udstilling, og bagvedliggende forskningsprojekt at bidrage til at skabe et mere nuanceret billede af aktørerne bag CoBrA og den abstrakte avantgardekunst i midten af det 20. århundrede.

CoBrA var et internationalt udstillings- og arbejdsfællesskab fra 1948 til 1951, og det er en af efterkrigstidens mest indflydelsesrige internationale avantgardebevægelser. Det er overvejende mandlige kunstnere, der i dag står som repræsentanter for den abstrakte kunst, og det er mænd, der dominerer fortællingen om CoBrA. Faktum er dog, at en lang række kvindelige kunstnere i 1930-40’erne deltog i væsentlige udstillinger og kunstnersammenslutninger i både Danmark og udlandet og at kvindelige kunstnere var medskabende i forhold til CoBrA og den abstrakte kunsts udvikling. I Danmark var de kvindelige kunstnere centrale i sammenslutninger som Linien I, Linien II og Helhesten, der satte den abstrakte kunst på dagsordenen og bidrog til udviklingen af det eksperimentelle og spontant abstrakte udtryk, som blev et vigtigt fundament for CoBrA. Flere kvindelige kunstnere var væsentlige aktører i det internationale kunstneriske miljø og netværk omkring CoBrA, men kun få af dem anerkendes som CoBrA-kunstnere i dag.

Udstillingen viser værker af kunstnere som Else Alfelt, Agnete Therkildsen, Elna Fonnesbech-Sandberg, Sonja Ferlov Mancoba, Lotti van der Gaag, Kujahn Blask, Grete Balle, Inge Bendixen, Anneliese Hager, Anna Thommesen, Else Fischer-Hansen, Christine Boumeester og Madeleine Kemeny-Szemere.

Museum JornGUDENÅVEJ 7-9DK-8600 SILKEBORG+45 8682 5388INFO@MUSEUMJORN.DKThis is the official website of Museum Jorn - Silkeborg|Any commercial user or copying must be approved by Museum Jorn - Silkeborg|Powered by Ajour CMS