Tidligere udstillinger


Asger Jorn og highlights fra samlingen

21.1.-10.12.2020

Oplev museets samling med fokus på Asger Jorns arbejdsprocesser og eksperimenterende tilgang til kunsten. Kom med "på arbejde med Jorn" og afprøv selv nogle af hans arbejdsmetoder i udstillingens forskellige formidlingsstationer.

Med denne præsentation af samlingerne inviterer Museum Jorn på en rejse gennem Asger Jorns kunstneriske univers. Udstillingen giver et indblik i Jorns praktiske arbejdsmetoder og teknikker såvel som de kunstneriske idéer bag værkerne.
Jorn var enormt produktiv. Han malede, tegnede, lavede grafik, keramik, billedvævninger, collager og udsmykninger. Derudover udgav han et væld af bøger og artikler. På arbejde med Jorn giver et indblik i de mange forskellige sider af Jorns kunstneriske produktion.

Hverdagen
Jorn var optaget af den måde, vi omgås hinanden på, og han gengav både konflikter, diskussioner, kærlighedsscener og magtforhold i sine billeder. Hans værker handler om følelser, stemninger og situationer mellem mennesker. Jorn forskønner ikke menneskelivet, men viser os det råt for usødet. I billederne kan man derfor gå på jagt efter situationer, man kender fra sin egen hverdag.

Flere betydninger
Asger Jorn mente, at billeder kan fortolkes på mange måder. Han skrev: “Det er derfor, jeg bruger titlerne på en meget skødesløs måde, og samtidig passer på ikke at præcisere for meget, ikke at give et maleri en for præcis og entydig mening, så der altid i det mindste er en tvetydighed i titlen, som giver beskueren mulighed for at søge sit budskab i billedet uden at blive plaget af en titel, der præciserer, at man skal gå i denne eller hin retning.” Jorn vil have os til at gå på opdagelse i billederne og finde vores egne historier om dem.

Proces og teknik
Jorn legede og eksperimenterede med sit materiale og var optaget af det tilfældige og spontane i arbejdsprocessen. Han trillede kugler med farve rundt på papiret og lod maling dryppe fra en stige. Han ridsede i malingen og lavede kunst af gamle plakater. For ham var både resultatet og processen vigtig. I udstillingen kan man se og afprøve flere af Jorns teknikker.

Netværk
Jorn var et netværksmenneske og etablerede adskillige kunstnergrupper i sit liv. Ofte var der tale om arbejdsfællesskaber, hvor kunstnerne sammen udforskede og diskuterede kunstens væsen. Nogle gange lavede de også fællesbilleder. I udstillingen kan man derfor opleve Jorns kunst sammen med værker af de kunstnere, han omgav sig med eller var inspireret af.

Engagement
Asger Jorns kunst var ikke til pynt. Han og hans kunstnerkammerater var overbeviste om, at kunsten kan gøre en forskel. Kunsten kan give nye perspektiver på verden. For Jorn var kunsten ikke underholdning eller dekoration, men et middel til at forandre samfundet med. Udstillingens tekster og arkivmateriale fortæller, hvad kunstnerne ville med deres billeder.

Tid
Det kræver tid at se på billeder. Man skal vænne sig til det. Ligesom det kræver tid at gå i biografen eller læse en bog. Hvert billede åbner op for flere forskellige historier, alt efter hvilken baggrund man selv kommer med. Vi opfordrer derfor til, at man dykker ned i billederne og bruger tid på at studere værkerne og teknikkerne.

Åbent værksted
I Museum Jorns åbne værksted kan du eksperimentere med alternative maleteknikker. Værkstedet er indrettet så alle kan deltage, og der er udfordringer for både voksne og børn i alle aldre. Læs mere om værkstedet her...

Tegn i lys
I udstillingens midterste del møder du Jorns lystegninger. Her er opstillet en lystegningsautomat, hvor du selv kan lave din egen lystegning, som du kan få med hjem. Læs mere om lystegninger her...

Grafikstation
I udstillingens sidste del møder du Jorns grafiske værker. Her kan du få et indblik i processen bag nogle af de grafiske metoder, som Jorn benytter. Læs mere om grafikstationen her...

Museum JornGUDENÅVEJ 7-9DK-8600 SILKEBORG+45 8682 5388INFO@MUSEUMJORN.DKThis is the official website of Museum Jorn - Silkeborg|Any commercial user or copying must be approved by Museum Jorn - Silkeborg|Powered by Ajour CMS