Tidligere udstillinger

Pierre Alechinsky

Museum Jorns samling

I oktober 2017 fylder Pierre Alechinsky 90 år. I denne anledning præsenterer Museum Jorn nogle af hans mest markante værker fra samlingen.

Maleren og grafikeren Pierre Alechinsky (født 1927 i Belgien) tilhører Europas mest indflydelsesrige nulevende kunstnere. Efter sin uddannelse til bogillustrator og typograf på Kunstakademiet i Bruxelles tilsluttede han sig i 1949 sammen med bl.a. Asger Jorn, Christian Dotremont og Karel Appel den internationale Cobra-bevægelse. Den dengang kun 22-årige Alechinsky engagerede sig især i fællesarbejdet med sine kunstnerkollegaer og i produktionen af kunstnergruppens vigtigste kommunikationsredskab, tidsskriftet Cobra. I 1951 flyttede han til Paris for at studere trykteknik hos Stanley William Hayter på dennes kendte Atelier 17. Et vigtigt element i Alechinskys kunstneriske dannelse og praksis er hans indgående kendskab til fjernøstlig kunst og kultur, som han forfinede som Paris-korrespondent for den japanske avis Bukobi i 1950’erne.

Alechinskys grove men lyriske figurationer forener abstrakte tachistiske og spontan-ekspressive elementer. Hans narrative og poetiske billedfriser er kendetegnet ved en farve- og formreduceret grafisk symbolisme, der er inspireret af en tegneserielignende æstetik og kalligrafi.

Alechinskys kunst har været repræsenteret på de mest berømte udstillingssteder i verden, bl.a. på Guggenheim-museet og Museum of Modern Art i New York, på Stedelijk Museum i Amsterdam, på Centre Pompidou i Paris, på Documenta i Kassel og på Biennalen i Venedig. Han har været professor for malerkunst på Kunstakademiet i Paris og han har modtaget en række priser og legater.

Pierre Alechinskys nære venskab til Asger Jorn resulterede i et mangeårigt og frugtbart kunstnerisk samarbejde mellem de to. Derudover har Alechinsky efter Jorns død i 1973 doneret en række betydningsfulde værker af anerkendte europæiske kunstnere til museet i Silkeborg. Af Alechinskys egen produktion rummer museets samlinger i dag henved 400 værker – bl.a. det store relief Penslens tanker, som snor sig omkring vandmesterboligen i museets indre gård.