Aktuelle udstillinger

ASGER JORN & HIGHLIGHTS FRA SAMLINGEN

Til 12.12.2021

SAMLINGSPRÆSENTATION: Asger Jorn & Highlights
Den danske maler, grafiker, keramiker og forfatter Asger Jorn (1914-1973) er en af Skan-dinaviens mest indflydelsesrige og internationalt anerkendte kunstnere.

Efter faderens død i 1929 flyttede Jorn med sin mor og søskende fra Vestjylland til Silkeborg, hvor han uddannede sig til lærer. Jorns interesse for kunst blev for alvor vakt i begyndelsen af 1930’erne, hvor han mødte maleren Martin Kaalund-Jørgensen, der tilskyndede ham til at male. I 1936 rejste Jorn til Paris, hvor han blev elev hos kunstneren Fernand Léger. Det blev startskuddet på en international karriere med et endeligt gennembrud i 1958 i forbindelse med en præsentation på Verdensudstillingen i Bruxelles.

Sideløbende med sin kunstneriske karriere erhvervede Jorn kunst, som han mente repræsenterede det væsentligste inden for den internationale samtidskunst. Fra 1953 til 1973 donerede Jorn således hen ved 5500 værker af cirka 140 forskellige kunstnere til byen Silkeborg, herunder flere af sine egne hovedværker. Med placeringen af en international kunstsamling midt i Jylland, langt fra kunstmetropolerne Paris og København, ønskede Asger Jorn at skabe sin egen fortælling om kunstens udvikling og vise, hvilke aspekter af den moderne kunst han fandt væsentlige. Dertil ønskede han at gøre kunsten tilgængelig for et bredt publikum.

Udstillingen viser højdepunkterne fra museets samling. Den følger en kronologi fra 1920’erne og frem og præsenterer bl.a. berømte internationale bevægelser inden for kunsten som CoBrA og Situationistisk Internationale, som Jorn var medstifter af. Udstillingen giver således et enestående indblik i Jorns udvikling som kunstner, hans liv og levned, hans samtid, hans kunstneriske netværk og inspirationskilder.

Der er tre formidlingsstationer i samlingspræsentationen:

ÅBENT VÆRKSTED
I Museum Jorns åbne værksted kan du eksperimentere med alternative maleteknikker. Værkstedet er indrettet så alle kan deltage, og der er udfordringer for både voksne og børn i alle aldre. Læs mere om værkstedet her.

TEGN I LYS
I udstillingens midterste del møder du Jorns lystegninger. Her er opstillet en lystegningsautomat, hvor du selv kan lave din egen lystegning, som du kan få med hjem. Læs mere om lystegninger her.

GRAFIKSTATION
I udstillingens sidste del møder du Jorns grafiske værker. Her kan du få et indblik i processen bag nogle af de grafiske metoder, som Jorn benytter. Læs mere om grafikstationen her.

Museum JornGUDENÅVEJ 7-9DK-8600 SILKEBORG+45 8682 5388INFO@MUSEUMJORN.DKThis is the official website of Museum Jorn - Silkeborg|Any commercial user or copying must be approved by Museum Jorn - Silkeborg|Powered by Ajour CMS