Museets samlinger

Museets samlinger

På Museum Jorn kan du opleve en enestående samling af international kunst, som bygger videre på den samling, der blev skabt af Asger Jorn fra begyndelsen af 1950’erne og frem til hans død i 1973. Asger Jorn indsamlede i alt ca. 5.500 kunstværker. Hans vision var at dokumentere surrealismen og den spontane kunsts udvikling i Europa, og gøre kunsten tilgængelig for et bredt publikum. I dag tæller samlingen over 20.000 værker og er en af Danmarks fem største kunstsamlinger.


JORNS DONATION
Museum Jorns samling omfatter ikke bare den største eksisterende samling af Jorns egne værker, men rummer også værker af flere hundrede andre danske og udenlandske kunstnere. Jorn indsamlede værker af kunstnere, som han var inspireret af eller arbejdede på linje med. Hans samling tæller fremtrædende skikkelser i europæisk kunst som fx Max Ernst, Francis Picabia, Fernand Léger og Pablo Picasso.

EN INTERNATIONAL SVÆRVÆGTER
Med sin generøse gave placerede Jorn Silkeborg centralt på den internationale kunstscenes landkort. ”Denne samling er mere ment som en provokation end som et udtryk for min taknemmelighed overfor det danske kunstliv”, udtalte Jorn ved flere lejligheder. Med dette understregede han samlingens enestående og visionære karakter. Med en placering midt i Jylland, langt fra kunstmetropolerne Paris og København, ønskede Asger Jorn at skabe sin egen fortælling om kunstens udvikling og vise, hvilke aspekter af den moderne kunst han fandt væsentlige.

INTERNATIONALE SAMARBEJDER
Jorn var medstifter af flere internationale sammenslutninger og var aktiv i Linien og Høstgruppen, Surréalisme-Révolutionnaire, Spiralen, Cobra, Mouvement International pour un Bauhaus Imaginiste (MIBI) og Situationistisk Internationale (SI). Museet har talrige arbejder af kunstnerne fra disse betydningsfulde samarbejder, heriblandt kollektive værker og andet materiale, der dokumenterer Jorns rolle som netværksskaber og katalysator for udviklingen af den eksperimenterende europæiske kunst i anden halvdel af det 20. århundrede.

GRAFIK OG ARBEJDER PÅ PAPIR
Moderne grafik er et hovedspor i Museum Jorns samling. Det var Jons ønske at give gode solide repræsentationer af de enkelte kunstnere, fremfor et hovedværk af hver. Derfor indsamlede han ofte store mængder af grafiske værker, og samlingen rummer således flere hundrede grafiske værker af Jean Dubuffet, Matta og Pierre Alechinsky. Her findes også over hundrede arbejder af Henri Michaux, et lignende antal værker på papir af Pierre Wemaëre og en stor samling værker af den danske symbolistiske kunstner Johannes Holbek. Museum Jorns samling rummer endvidere den samlede grafiske produktion af bl.a Aksel Jørgensen, Søren Hjorth Nielsen, Henry Nielsen og Reidar Magnus samt en lang række værker af andre kunstnere tilknyttet grafisk skole ved kunstakademiet i København i 1940’erne.

EFTER JORN
Efter Jorns død er samlingen vokset til det firedobbelte - ikke mindst på grund af generøse donationer fra en række fremtrædende kunstnere, samlere og fonde. Fælles for kunstnerne i generationen efter Jorn er deres eksperimenter med grafik og abstrakt maleri, hvor materialernes farve og stoflighed sættes i centrum. Museum Jorn har værker af kunstnerne omkring den tyske Gruppe Spur; Heimrad Prem, Helmut Sturm, Hans-Peter Zimmer og Lothar Fischer. Derudover står de danske kunstnere omkring Eks-skolen helt centralt med værker af bl.a. Paul Gernes, Richard Winther, Bjørn Nørgaard, Peter Louis-Jensen og ikke mindst Per Kirkeby. Per Kirkeby har doneret et eksemplar af samtlige af sine raderinger til samlingen samt en række malerier og træsnit. Således indtager per Kirkeby en central position i Museum Jorns samling med ca. 3.000 værker i alt. Museum Jorns samling rummer derudover en stærk samling af en række fremtrædende internationale kunstnere som Walasse Ting, Antonio Saura, Tabuchi, Ernest Mancoba og ikke mindst Georg Baselitz.

MIDTJYSKE KUNSTNERE
Museum Jorn har aldrig været forpligtet af sin geografiske placering i forhold til indsamling, men har alligevel enkelte kunstnere fra egnen omkring Silkeborg i samlingen. Martin Kaalund Jørgensen, Asger Jorns læremester og markant profil i kunstnergruppen Frie Jyske Malere i 1920'erne og 30'erne. Søren Hjort Nielsen og Erik Raadal fra samme periode, og fra sidste del af det 20 århundrede er keramikeren Erik Nyholm godt repræsenteret ligesom gruppen omkring Sminge Station: Monica og Hans Jørgen Nicolaisen, Poul Vandborg og Jørgen Jacobsen.

Du kan søge i Museum Jorns samling gennem Kunst Index Danmark og se en komplet liste over værker.

Illustrationer øverst:
Georg Baselitz: Blå pige, 1986
Max Ernst: Havet og solen, 1926
Fancis Picabia: Olyras, 1931
Wilhelm Freddie: Psyko-fotografisk fænomen: Verdenskrigens faldne, 1936
Man Ray: Skæbnen I, 1939
Egill Jacobsen: Orange fugl, 1935
Sonja Ferlov Mancoba: Maske, 1939
Constant: Det blå øje, 1948
Lucio Fontana: Terracotta Relief, 1952

Illustrationer nederst:
Matta: Vanvitiige margueritblade, 1961
Enrico bay: Omfavn mig, hvis du vil, men lad mig bagefter i fred, 1958
Wilfredo Lam: Kvindespegl, 1959
Pablo Picasso: Hænder på fisk, 1953
Hans-peter Zimmer: Fødsel, 1961
Walasse Ting: Jeg mand kilde, 1966
Pierre Alechinsky og Christian Dotremont: Vores tænkning II, 1971-83Museumsting er minder. Disse ting hører rent personligt min tid til. Tiden vil vise, om det er andet og mere end minder.

(Asger Jorn, 1958)

Museum JornGUDENÅVEJ 7-9DK-8600 SILKEBORG+45 8682 5388INFO@MUSEUMJORN.DKThis is the official website of Museum Jorn - Silkeborg|Any commercial user or copying must be approved by Museum Jorn - Silkeborg|Powered by Ajour CMS