Tidligere udstillinger

Model fotograferet med kamera 360°-18

Richard Winther

Fotografi

4. marts - 23. maj 2010
Der er meget stor forskel på de professionelle fotografer, amatørfotograferne og de fotograferende kunstnere, der sigter på at udtrykke sig frit og skabe et fotografi, der har samme billedmæssige kraft som et maleri.
[Richard Winther i Dagbladet Information d. 29.05.07]

Sådan udtaler Richard Winther da han, blot måneder før sin død, bliver interview’et i Information. Fotografiet havde en helt særlig placering i hans kunstneriske virke, og da Museum Jorn slog dørene op efter navneskiftet og ombygningen, var det med en særudstilling af netop den eksperimenterende kunstners fotografier. Udstillingen omfattede 480 af Richard Winthers fotografier fra 1940'erne og helt frem til slutningen af 1980'erne.

Richard Winther har arbejdet med alt fra maleri og skulptur til grafik og det fotografiske medie, og blev aldrig træt af at eksperimentere - både på det kunstneriske og på det mere tekniske plan. Det var derfor Richard Winther selv, der både fotograferede og fremkaldte sine fotografier, og desuden opfandt og udviklede han adskillige forskellige fotografiapparater. Ofte brugte Winther sine fotografier som forlæg til malerier, og de to medier - fotografiet og maleriet - blev gensidige inspirationskilder.

Richard Winther arbejdede med bestemte temaer gennem sin kunst: den nøgne kvindekrop, syndflodsscener eller andre scener fra biblen, og mænd og kvinder i (parrings)kamp. Han iscenesatte også sig selv og sine modeller som aktører i kendte kunstneres billeder eller som én af sine mange alter ego'er. Temaerne refererer til kunsthistorien, religionen og mytologien, men også til det erotiske, og man finder eksempler på det hele blandt de mange fotografier, som var med på udstillingen.


I forbindelse med udstillingen udgav museets forlag et illustreret værkkatalog med tekster på dansk og engelsk af lektor ph.d. Rune Gade og museumsdirektør Jacob Thage.
Kataloget er 335 sider inkl. værkfortegnelse og kan købes via museumsbutikken.
Museum JornGUDENÅVEJ 7-9DK-8600 SILKEBORG+45 8682 5388INFO@MUSEUMJORN.DKThis is the official website of Museum Jorn - Silkeborg|Any commercial user or copying must be approved by Museum Jorn - Silkeborg|Powered by Ajour CMS