Tidligere udstillinger

Pierre Alechinsky

Pierre Alechinsky

Fra samlingen

29. juni - 19. august 2012
Mens publikum hver dag kan opleve Alechinskys mesterværk, det 3 x 9 meter store keramiske relief Penslens tanker ved indgangen til Museum Jorn, befinder størstedelen af de øvrige 369 værker af den belgiske kunstner sig normalt i museets arkiver. Derfor er det med stor fornøjelse, at Museum Jorn denne sommer kan præsentere en meget omfattende visning af grafik og maleri fra museets samlinger, udført af det yngste medlem af Cobra-gruppen.

Alechinskys grafiske værk er først og fremmest kendetegnet ved en vibrerende og sikker streg, inspireret af japansk kalligrafi, ved farveeksplosioner og ikke mindst ved de kæmpestore formater. Temaerne er mangfoldige og forskelligartede, nogle gange konkrete som landskabet, spiralen, vulkanen, andre gange langt mere filosofiske.

En karakteristisk fremgangsmåde er det centrale motiv omgivet af en form for randbemærkninger – tegneserieagtige friser, som løber langs billedets kant. Andre gange opdeles billedfladen i mindre felter, som hver især fortæller sin del af en ikke fortløbende, visuel historie.

Forholdet mellem skrift og billede, mellem kunst og poesi er et gennemgående undersøgelsesfelt, som ikke mindst udfolder sig i de talrige samarbejder med den belgiske digter Christian Dotremont. Her kombineres digterens sorte penselskrift med malerens farvestærke stregtegninger. Andre gange udgør nodepapirer og gamle hotelregninger et skriftligt grundlag for den kunstneriske udfoldelse.

Pierre Alechinsky blev født i Bruxelles i 1927. Hans forbindelse til Museum Jorn, Silkeborg bunder først og fremmest i det nærmest livslange venskab til den noget ældre kunstnerkollega Asger Jorn. Allerede som 22-årig blev Alechinsky medlem af Cobra-gruppen og senere støttede Asger Jorn ham dels ved at iværksætte en række udstillinger i Danmark, dels ved at indkøbe en stor samling af Alechinskys malerier og grafiske værker til museet i Silkeborg. Senere har Alechinsky selv foretaget en række meget generøse donationer til Museum Jorn gennem årene, hvilket betyder at samlingen i dag rummer ikke mindre 371 værker af den belgiske mester.


Museum JornGUDENÅVEJ 7-9DK-8600 SILKEBORG+45 8682 5388INFO@MUSEUMJORN.DKThis is the official website of Museum Jorn - Silkeborg|Any commercial user or copying must be approved by Museum Jorn - Silkeborg|Powered by Ajour CMS