Presse

Sommerudstillingen ERWIN WURM The Discipline of Subjectivity kaster lys over den internationalt anerkendte østrigske performance- og installationskunstner Erwin Wurms (født 1954) facetrige og publikumsinddragende skulpturbegreb. Udstillingen på Museum Jorn præsenterer et stort udvalg af forskelligartede skulpturer, der giver et indblik i Erwin Wurms morsomme og spidsfindige æstetiske univers. Der vises bl.a. klassiske bronzeskulpturer, filmskulpturer, fotografiske skulpturer, performative skulpturer, drikkeskulpturer og flere af de berømte publikumsinddragende One Minute Sculptures, der opfordrer udstillingens besøgende til at deltage aktivt.

I mere end to årtier har Erwin Wurm underholdt den internationale offentlighed med sine absurde og paradokse skulpturelle interventioner i det offentlige rum. I 1990'erne tiltrak han stor opmærksomhed med sine One Minute Sculptures, der med hjælp af vejledende instruktioner opfordrer beskueren til i absurde positioner at interagere med hverdagsobjekter som stole, tøj eller rengøringsmidler, for derved selv at blive en bærende del af den performativ-skulpturelle installation. Andre opsigts- og tankevækkende værker af kunstneren er hans skurrilt strakte, bøjede og forvrængede huse, skibe og biler i originalstørrelse, der iscenesætter et fordrejet og satirisk syn på småborgerlige statussymboler.

Erwin Wurms værker benytter ofte et populærkulturelt og enkelt billedsprog, der indikerer en bred, let og legende tilgængelighed. Men som satiriske kunstnerisk-filosofiske faldgruber overrasker værkerne også publikum med et alternativt og til tider kynisk fokus på hverdagens banaliteter og individuelle virkelighedsopfattelser.

Med udstillingens programmatiske titel The Discipline of Subjectivity refererer Erwin Wurm til den østrigske filosof Ludwig Wittgensteins absurde beskrivelser af sandheden igennem usandheder. Den akademiserende titel ”Subjektivitetslæren” lyder som en ironisk videnskabeliggørelse af det individuelle perspektiv, mens den samtidig konkluderer, at alle forsøg på analytiske objektiveringer af virkeligheden baserer sig på forskellige, uforenlige individuelle opfattelser af denne.

Takket være Erwin Wurms store imødekommenhed har Museum Jorn mulighed for at præsentere en række nye værker fra kunstnerens atelier, der aldrig før har været vist for offentligheden. Derudover rummer udstillingen nogle af Erwin Wurms mest prominente arbejder, der er generøst udlånt fra private ejere, museer og gallerier.

Udstillingen er under protektion af den østrigske ambassade i Danmark.

Fakta om Erwin Wurm
Erwin Wurm bor og arbejder i Wien og i Limberg / Nedre Østrig. Hans fysisk aktivernde og mentalt udfordrende kunst har været udstillet på talrige anerkendte internationale udstillingssteder verden over. Wurms kunst findes bl.a. i samlingerne på The Museum of Modern Art i New York, på Centre Pompidou i Paris og på The National Museum of Art i Osaka. Desuden har Erwin Wurm repræsenteret Østrig på den 57. Venedig Biennale i 2017.

PRAKTISKE INFORMATIONER
Udstillingen løber fra den 8. juni og frem til den 1. september 2019.

Museumsoverinspektør Lucas Haberkorn, luh@museumjorn.dk, +45 29933770