Museumsforening Jorn

Beretning for året 2019

Kære medlemmer

Generalforsamlingen for året 2019 blev pga. Coronakrisen aflyst.
Den skulle have været afholdt på museet 12.3.2020.

Det var vi i bestyrelsen kede af. Vi er meget glade for jer medlemmer. Vi føler at I er en vigtig del af museet og vi ser altid frem til at møde jer, enten til hverdag på museet, til forskellige arrangementer eller til den årlige generalforsamling.

Kommunikationen mellem jer og os er vigtig. Den bliver nok mere og mere digital, det er fremtiden. At det så i år er blevet sådan at I også får den årlige beretning skriftligt, var ikke beregnet, men hvad vi blev tvunget til.

Museumsforeningen har det godt. Bestyrelsen gør hvad den kan, for at give jer lyst til at komme på museet. Vi synes, at I som medlemmer får meget for jeres kontingent. Vi har besluttet at forlænge jeres medlemsperiode med 2 måneder grundet Coronakrisen. Der er gratis adgang til meget eller pæne rabatter, fordi I er medlemmer. Husk at bruge tilbuddene.
I begyndelsen af året 2019 skete der mange personalemæssige ændringer på Museum Jorn. For museet betød det rigtig meget. For museumsforeningen betød det, at især 2 nye personer: Sofie Normann Christensen og Christian Kortegaard Madsen indtog pladserne omkring bordet til vore bestyrelsesmøder. At de/I nu er blevet en så vigtig del af museet har vi haft meget stor glæde af. I har tilført ny energi, entusiasme og dygtighed.

Desværre måtte vi sige farvel til Sofie for et par mdr. siden. Heldigvis fortsætter hun på museet, nu som inspektør. Mette Hanghøj vender tilbage fra sin barsel i Sofies job. Hende kender vi fra tidligere, så alle er glade. Tak for et særdeles godt samarbejde Sofie, tillykke med dit nye job.

Udstillingsmæssigt blev året 2019 indledt med en stor udstilling af Jens Birkemose.
Meget store lærreder med masser af farver. Malerier der var bygget op med lag, på lag, på lag. Farverne var blevet sprøjtet, sprayet, slasket og kastet på lærredet, vildt og spontant.
Vi fik gennem Jens Birkemose et overvældende indblik i en særlig arbejdsproces, arbejdsmetode, der forekom ikke kun alsidig men også kaotisk og udfordrende.

Måske var det, hvad Christian Kortegaard Madsen også følte, da han som nyansat på museet i februar måned fik til opgave på bare 6 mdr. at skulle lave museets store efterårsudstilling med Jorn og Banksy. Udstillingen kom til at byde på 200 værker af nogle af verdens hotteste samtidskunstnere.

Art Strikes Back- from Jorn to Banksy. Sådan hed Museum Jorns store efterårsudstilling. Den kendte, ukendte kunstner Banksy, der har så meget til fælles med Jorn, var på plakaten. Det var et scoop i sig selv. Forinden da var der foregået en slags detektivarbejde af Christian Kortegaard Madsen, der som sporhund, havde taget den udfordring op, at ville lave en udstilling med en kunstner, som ikke har en mobiltelefon, en adresse eller en e-mail. Ingen ved hvem han er og ingen ved, hvordan man får kontakt med ham. Igennem mere end 20 år er det lykkedes Banksy at skjule sig. Det lykkedes. Godt gået Christian. Sikken en fest. Jorn er fest.

Det blev november måneds Nattefest også et udtryk for. For 3.gang blev Nattefesten den folkefest som lyste op i Silkeborgs novembermørke. En aftenfest med gratis adgang. Der kom 1200 gæster. Der var underholdning i lange baner med næsten 200 optrædende. Små og store kor, skuespil, dans, musik og kunst i alle hjørner af museet. Guider gik forrest og fortalte løs. Lykkehjulet med fine præmier kunne slutte turen.

Silkeborggenserne er nok blevet forvænte med de mange kulturelle arrangementer, der finder sted uge for uge over hele byen. Silkeborggenserne er traditionelt kunstinteresserede.
Det kom Museum Jorn til gode, da private donationer til museet sidste efterår gav 40.000 kr. til indkøb af et værk.