Tidligere udstillinger


Per Kirkeby - De første malerier

Per Kirkeby (1938-2018) er en af danmarkshistoriens mest indflydelsesrige kunstnere. Han er kendt for sine abstrakte naturfortolkninger og sit engagement i Eks-skolen. De færreste kender dog Kirkebys tidligste malerier. Det vil Museum Jorn med denne udstilling råde bod på.

Museum Jorn har i dag en af de førende Kirkeby-samlinger i landet. I 2016 donerede Per Kirkeby og ARoS Aarhus Kunstmuseum nemlig Kirkebys personlige arkiv til museet. Kirkeby-arkivet er skabt af kunstneren selv, og det giver en unik indsigt i hans kreative processer, hans inspirationskilder og tankesæt, fra ide til skitse til færdigt værk.

Derudover har Museum Jorn de allerførste malerier, som Kirkeby lavede i studietiden. De fortolker motiver fra den nære verden omkring hjemmet ved Københavns Vestvold. Med van Gogh som et af forbillederne, var det stynede popler og impressionistisk skildrede motiver fra haven, men også modelstudier og enkelte selvportrætter.

Helt nye sider af Kirkeby
Museumsinspektør Christian Kortegaard Madsen, som er kurator på udstillingen, forklarer: ”Udstillingen bringer Kirkeby-arkivet i spil sammen med Kirkebys tidligste værkproduktion. Museet har nemlig store mængder af skitser, logbøger og fotografier, som Kirkeby selv har taget på sine ekspeditioner til f.eks. Grønland som geologistuderende i slutningen af 1950’erne. Det er materiale, hvis indflydelser kan spores direkte i malerierne fra begyndelse af 1960’erne. De koblinger har aldrig tidligere været foretaget i udstillingssammenhæng”.

Udstillingen vil supplere visningen i museets nyligt indviede Kirkeby-rum.Udstillingen kan ses fra den 20.6 og året ud.


Museum JornGUDENÅVEJ 7-9DK-8600 SILKEBORG+45 8682 5388INFO@MUSEUMJORN.DKThis is the official website of Museum Jorn - Silkeborg|Any commercial user or copying must be approved by Museum Jorn - Silkeborg|Powered by Ajour CMS