Tidligere udstillinger

Asger Jorn: Den foruroligende ælling, 1959 © Donation Jorn, Silkeborg

Materialer - motiver - meninger

Aspekter fra Jorn-samlingen

19. juni - 13. december 2015

Siden 1950’erne samlede Asger Jorn (1914-1973) på international samtidskunst. Samlingen danner i dag fundamentet for Museum Jorns samlinger og udstillinger. Samlingen dokumenterer Jorns mange møder med inspirerende og udfordrende kunstnere fra hele verden. Ved Jorns død i 1973 rummede den ca. 5.500 kunstværker. Han kaldte den selv for ”minder fra min tid”, men Jorn-samlingen er dog meget mere end bare et museum over personlige erindringer. Den giver indblik i Asger Jorns mangfoldige idéunivers og de talrige facetter af hans egen kunst.

For Jorn var kunst ikke til pynt. Den var et redskab til at forandre verden. Han udforskede livet igennem materialer og motivtraditioner for at nå frem til nye udtryksformer og en mere varieret diskussion om kunsten og hverdagens store emner.

Udstillingen Materialer - motiver - meninger satte fokus på fire væsentlige aspekter i Asger Jorns kunstsamling og kunstopfattelse: Leg og eksperiment præsenterede et udvalg af Jorns og andre kunstneres eksperimenter med forskellige materialer og formgivningsprocesser. Det folkelige viste, hvordan kunstnere har ladet sig inspirere af motiver og teknikker fra den naive og traditionelle folkekunst. Samtidig viste udstillingen eksempler på Jorns længsel efter at finde et universelt billedsprog. Kollektivisme gav indblik i Jorns samarbejdsstrategier. udstillingen viste en del fællesarbejder, som dokumenterede Jorns initiativer til oprettelse af adskillige kunstnersammenslutninger. Diskussion og engagement præsenterede politisk og provokerende kunst – altså kunst, der vil fremme, diskutere og nytænke bestemte holdninger. Det var også her, publikum fik mulighed for at blande sig aktivt i udstillingen ved at sætte spørgsmål ved billedkunstens mange dimensioner.

Billedtekst: Asger Jorn: Den foruroligende ælling, 1959
© Donation Jorn, Silkeborg


Museum JornGUDENÅVEJ 7-9DK-8600 SILKEBORG+45 8682 5388INFO@MUSEUMJORN.DKThis is the official website of Museum Jorn - Silkeborg|Any commercial user or copying must be approved by Museum Jorn - Silkeborg|Powered by Ajour CMS