Tidligere udstillinger

Jorn og kunstnerkollegaer i Albissola i 1954. Foto: Henny Riemens

Jorns donation

12. juni – 15. august 2010

Da museum Jorn åbnede efter renoveringen i marts, fik samlingen af Asger Jorns malerier, keramik og skulptur rigtig meget plads og luft. Det betød, at man kun kunne se en lille del af de mange kunstværker af andre kunstnere, som også er en del af Asger Jorns samlinger.
Det råder vi bod på nu, ved, sommeren over, at brede Jorns samlinger ud over det meste af museet.

Det særlige ved Jorns samlinger er, at de repræsenterer en enkeltpersons – en kunstners – syn på sine forgængere og samtidige i kunsten, og Jorn lagde ikke skjul på, at kunstværkerne var udvalgt efter, hvad han personligt havde fundet vigtigt som inspiration for sin egen udvikling som kunstner og for kunstens udvikling i et større perspektiv i det 20. århundrede.
I runde tal består Jorns gave til Silkeborg af 5.000 værker af 150 forskellige kunstnere af mange nationaliteter inklusive Asger Jorns selv. De mange kunstværker er kommet til museet over en periode på 20 år fra 1953 til Jorns død i 1973.

Nogle af værkerne, specielt dem fra generationer ældre end Jorn selv, er købt – dyrt eller billigt – fordi Jorn ønskede at vise netop dem i sin fremstilling af kunstens udvikling.
Andre, oftest Jorns samtidige som han omgikkes eller ligefrem arbejdede sammen med, er kommet hertil i bytte for Jorns egne malerier. Og nogle kommer fra kunstnere, som Jorn havde støttet økonomisk, og som gav malerier til gengæld.
Samlet giver Jorns donation et indblik i den spontan-abstrakte kunsts udvikling fra dens rødder i bl.a. dansk kunst og dens inspirationskilder i tysk ekspressionisme og ikke mindst i surrealismen. Og det samme udtryks udvikling efter højdepunkter som Høstgruppen i Danmark og den internationale efterfølger Cobra.
Museum JornGUDENÅVEJ 7-9DK-8600 SILKEBORG+45 8682 5388INFO@MUSEUMJORN.DKThis is the official website of Museum Jorn - Silkeborg|Any commercial user or copying must be approved by Museum Jorn - Silkeborg|Powered by Ajour CMS