Tidligere udstillinger

fluidum | en udstilling under projekt vandet

28. august - 24. oktober 2010

Livgivende, hemmelighedsfuldt og dødsensfarligt. Vandet som metafor for sindets tilstande er et tilbagevendende tema i kunsten. Især de surrealistiske kunstnere var optagede af det underbevidstes uhåndgribelige billedstrømme, og udstillingen Fluidum satte symbolistiske og surrealistiske værker i uvante rammer.
Værkerne var alle fra Museum Jorns egen samling. De i alt 25 malerier strakte sig tidsmæssigt fra 1894 til 1948 og pegede overordnet på forskellige måder, hvorpå blikket ”vendes indad” i kunsten.


Surrealistiske spil
Surrealisterne spillede mange spil og du kan spille med. Følg linket her og gå på opdagelse i de surrealistiske spil og teknikker.


Udstillingsfoto fra Fluidum

Det drømmende og særegne billedunivers blev iscenesat af scenograf Sus Haugland og lysdesigner Kasper Stouenborg i museets dunkle underetage.
Med kombinationen af lysinstallationer, der skabte uvirkelige slow-motion-effekter, fragmentariske spejlinger samt lydkulisser, der knyttede sig til værkerne, fokuserede udstillingen på det sansebaserede og stemningsskabende og på kunstens rejse ind i menneskesindet.
Som en totalinstallation placerede Fluidum sig dermed i krydsfeltet mellem teater og kunstudstilling, mellem det spontant oplevede og det intellektuelle. Her spillede både lys, lyd og bevægelse sammen med værkerne for at bringe stemninger op til overfladen.

Udstillingen fik følgeskab af en interaktiv VANDPORTAL i museets forhal, som gav mulighed for at lære mere om værkerne, skabe sine egne, digitale kunstværker, blogge med andre om udstillingen samt se nærmere på, hvad der skete på de tre andre VANDET-udstillinger i regionen.


Et udstillingsprojekt på tværs af regionen

Fluidum var en del af projekt VANDET. VANDET var et samarbejde mellem: Kulturprinsen, Børnekulturelt Udviklingscenter, Carte Blanche, Horsens Kunstmuseum, Museum Jorn i Silkeborg, Randers EgnsTeater, Randers Kunstmuseum og Skovgaard Museet. I efteråret 2010 blev der skabt en række udstillinger og forestillinger for især børn og unge, hvor kunst og teater mødtes, og de kunne opleves i Horsens, Randers, Silkeborg og Viborg. Vandet var det tematiske udgangspunkt, da alle fire byer ligger ved åer, fjorde og søer.

Projektet var støttet af
Kulturministeriet/Puljen til kultur i hele landet
Kulturregion Østjysk Vækstbånd
Region Midtjylland
Kulturarvsstyrelsens Formidlingspulje

LÆS MERE
Om Projekt VANDET, udstillinger og forestillinger, i informationsfolderen HER (åbner i nyt vindue)


Teaterforestillingerne

Forestillingerne var et gratis tilbud til skoleklasser i regionen

Som en del af projekt Vandet præsenterede Museum Jorn to forestillinger for børn og unge
af hhv. Randers EgnsTeater og Carte Blanche:


Randers EgnsTeater

Himmel og hav af Randers EgnsTeater

Randers EgnsTeater spillede i alt 5 forestillinger på Museum Jorn d. 30. august til 3. september 2010
Forestillingen var for børn mellem 8 - 11 år

Havet er fuldt af muligheder, oplevelser, eventyr og farer. Nogle vil helst soppe helt inde ved land, andre laver hovedspring på dybt vand. I HIMMEL OG HAV møder publikum to kloge hoveder, der ved meget om meget. Også om havet. Tror de. Men da heltehistorien om Odysseus kommer i spil, så må selv de søstærke holde godt fast. Havet kan gå fra havblik til storm på få sekunder. Ingen kan vide sig sikre. I HIMMEL OG HAV inviteres publikum med på en eventyrlig rejse, hvor havets og lysets mange udtryk tegner en billedrig fortælling.
Carte Blanche

Vandspejling af Carte Blanche

Carte Blanche spillede i alt 6 forestillinger på Museum Jorn d. 7. til 9. september 2010
Forestillingen var for børn og unge mellem 10 - 16 år

Livets spæde begyndelse fandt sted i vand for millioner af år siden.
Og i dag står mennesket måske på højden af sin selvbevidste tilstedeværelse i verden.
I Vandspejling drages tilskueren ind i en udviklingshistorie fra det ubevidste væsens allerførste væren frem til det selvbevidste menneskes bevidsthed om sig selv.
I forestillingen undersøges skønhedsidealer gennem tiden. Uden ord, men med humor, bevægelse og dans, stilles kropsdyrkelsen og selvoptagetheden til skue.


Museum JornGUDENÅVEJ 7-9DK-8600 SILKEBORG+45 8682 5388INFO@MUSEUMJORN.DKThis is the official website of Museum Jorn - Silkeborg|Any commercial user or copying must be approved by Museum Jorn - Silkeborg|Powered by Ajour CMS