Arkitektur


Museum Jorns arkitektur

Noget af det første, man møder i museumsgården foran Museum Jorn er Asger Jorns triolektiske fodboldbane samt de to gigantiske keramiske relieffer på murene af Pierre Alechinsky og Jean Dubuffet. Disse tre markører giver en smagsprøve på Jorns mange ambitiøse og visionære kunstprojekter, som udfoldes indendørs på Museum Jorn.


SAMSPIL MED NATUREN
Museum Jorn er tegnet af den danske arkitekt Niels Frithiof Truelsen, og blev indviet i 1982. Gennem flere forsøg havde Jorn prøvet at få gennemført et museumsbyggeri med den verdensberømte arkitekt Jørn Utzon uden held. En af grundtankerne bag museets arkitektur er, at bygningen skal gå i samspil med det omkringliggende parkområde, uden at naturen kommer til at dominere oplevelsen af kunsten. Til baggrund for byggeriet lå studierejser til ind- og udland. Idéen til museets atelierbygninger er hentet i Paris, hvor billedhuggeren Brancusis atelier er genopført på pladsen foran Pompidoucentret. I 1998 fik museet en tilbygning – også tegnet af Niels Frithiof Truelsen, der bruges til større særudstillinger og arrangementer.

UDSTILLINGSAREAL
Udstillingsarealet i østfløjen fra 1982 er på ca. 2.500 m2 fordelt på tre atelierbygninger med nordlys. Hertil kommer et antal små udstillingskøjer med sidelys og et stort, dagslysfrit areal midt i bygningskroppen. Tilbygningen i vestfløjen har ca. 700 m2 udstillingsareal med bl.a. en stor central sal med ovenlys og otte dagslysfrie rum – velegnet til udstilling af grafik og tegninger.

NATURMATERIALER
I byggeriet er der overvejende anvendt naturmaterialer, dvs. teglsten og træ, såvel inde som ude. Gulvene består i udstillingsområderne af 5 cm tykke træklodser af tysk bjergfyr - i vestfløjen fra 1998 af lærketræ. En belægningstype som tidligere blev anvendt i vognporte og som industrigulve. Materialet har store klimamæssige fordele idet "suger" og afgiver fugtighed afhængig af luftens, og stabiliserer på den måde rumfugtigheden. Valget af denne type gulv er en reference til Museum Silkeborg, Hovedgården, hvor Asger Jorns samlinger tidligere havde til huse.

Den gamle vandværksbestyrerbolig foran museet tjener som gæstebolig for besøgende kunstnere og forskere.Det uæstetiske er ikke det grimme, men det kedsommelige.

(Asger Jorn)
Museum JornGUDENÅVEJ 7-9DK-8600 SILKEBORG+45 8682 5388INFO@MUSEUMJORN.DKThis is the official website of Museum Jorn - Silkeborg|Any commercial user or copying must be approved by Museum Jorn - Silkeborg|Powered by Ajour CMS