Eksperimenter


Triolektisk fodbold

Et spil udviklet af Asger Jorn

Den sekskantede fodboldbane bruges over store dele af verden til at spille det triolektiske fodboldspil, som Asger Jorn opfandt i begyndelsen af 1960’erne. Spillet udsprang af de tanker, Jorn gjorde sig om samfundet. Han illustrerede dem ved at opfinde et fodboldspil, som skal spilles af tre hold på en bane med tre mål. Her handler det om at forsvare sig og indgå alliancer - ikke om at angribe.

Treholdsfodbolden viser Jorns idéer om en ikke voldelig udvikling i verden. Under den kolde krig ønskede Jorn at indføre en ”tredje kraft”, der kunne ophæve konfrontationen mellem øst og vest. Han sammenlignede idéen med fodbold: To hold, der spiller mod hinanden, spiller aggressivt, men sætter man et tredje hold på banen, opstår der en skiftende balance, som fremmer evnen til hele tiden at tænke nyt og orientere sig i samarbejder. Helt grundlæggende så han verdens og kulturens udvikling i lyset af disse tanker.

Triolektisk fodbold spilles på en sekskantet bane, hvor hver side er 30 meter lang. Man spiller med 3 hold og seks spillere på hvert hold. Reglerne herunder er tilpasset størrelsen på denne bane, som er 1/3 af den originale.


Regler for triolektisk fodbold:
• Man spiller tre hold ad gangen med én bold.
• Det hold, som har bolden, spiller mod de andre.
• Antal spillere: 1-3 spiller på hvert hold.
• Varighed: 3 perioder, hvor hver periode varer 8 minutter
• Vinder: Det hold, som lukker færrest mål ind (dvs. med laveste scorer imod sig)
• Ud over rødt og gult kan gives et blåt: 2 minutters udvisning

Det er gratis at spille – og hvis der ikke ligger flere bolde ved banen, kan man få nye udleveret ved at henvende sig i museets reception i åbningstiden. Man er altid velkommen til at bruge banen – også udenfor museets faste åbningstider. Museum Jorn håber, at alle vil tage banen i brug og spille sekskantet fodbold.

Museum JornGUDENÅVEJ 7-9DK-8600 SILKEBORG+45 8682 5388INFO@MUSEUMJORN.DKThis is the official website of Museum Jorn - Silkeborg|Any commercial user or copying must be approved by Museum Jorn - Silkeborg|Powered by Ajour CMS