100 Jorn-eksperimenter vi kan lave derhjemme ved køkkenbordet

Asger Jorn styrker danske børns kreativitet

Museum Jorn deler Asger Jorns kreative og kunstneriske univers med børnefamilier i hele Danmark. Bogen ”100 Jorn-eksperimenter vi kan lave derhjemme ved køkkenbordet” udkom i 130.000 eksemplarer og blev uddelt som gave til alle børn, der gik i 1. klasse i skoleåret 2018-19 og 2019-20.

Bogen ”100 Jorn-eksperimenter vi kan lave derhjemme ved køkkenbordet” indeholder 100 sjove kunst-eksperimenter, hvor fokus er på proces, sanselighed, historiefortælling og den gode samtale. Med fantasi og helt enkle midler kan vi styrke livsglæde og fællesskab på en sjov måde. Alle kan være med.

Se vores hjemmeside til 100 Jorn eksperimenter

Der er lagt op til, at de 100 eksperimenter laves i samarbejde mellem børn og voksne. Familien kommer til at bruge fingre, tæer, glaskugler, en cykel, en kartoffel, kartoner fra cornflakes og en masse andre ting, som kan findes i penalhuset, køkkenskuffen, køleskabet eller naturen. Men først og fremmest aktiveres fantasien.

Lene Tanggaard, Danmarks eneste professor i kreativitet ved Institut for Kommunikation på Aalborg Universitet, udtaler: ”Det her er en invitation til at tænke kunst, formidling og pædagogik på en mere hverdagsnær måde. Alt det, jeg på mange måder er optaget af, er indkapslet i den bog: Eksperimenterne er let tilgængelige. Det handler om at bruge hænder, fantasi og om at have det sjovt. Det er Jorns univers, de leger med, han er inspirationskilden. Bogen bliver familiens egen. Den er en gave til dem. Dermed får kunsten den funktion, som mange kunstnere er optaget af: at man kan tale kunst ind i en hverdag.”

”For Asger Jorn var kreativitet et grundlæggende vilkår for det enkelte menneskes trivsel og livsglæde. En mulighed for at skabe fællesskab mellem mennesker. Han var overbevist om, at alle kan være kreative – at det hverken kræver det store udstyr, eller et særligt talent. På Museum Jorn forsøger vi dagligt at videreføre disse værdier. Vi mener, at alle har lige vilkår for at skabe og tale om kunst – børn såvel som voksne. Derfor er vi meget glade for at kunne forære denne bog til alle første klasser i Danmark” fortæller Jacob Thage, direktør på Museum Jorn.

Det var muligt at tilbyde bogen gratis til alle børn i 1. klasse i Danmark i skoleårene 2018-19 og 2019-20 på grund af generøs støtte fra Nordea-fonden, der har støttet udgivelsen med 4,8 mio. kr.
”Asger Jorns værker, arbejdsmetoder og kunstneriske univers kan stadig inspirere børn til leg og kreativitet. Med bogen og digitale tiltag får børn, forældre og skoler nu redskaberne til selv at eksperimentere med Jorns teknikker. Både i skolen og hjemme ved køkkenbordet. Vi håber, at projektet vil inspirere en ny generation af børn til flere kreative aktiviteter,” siger
Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden, som støtter gode liv.

Museum Jorn har et restparti af bøgerne tilbage og forærer et gratis eksemplar af bogen til elever i 1. klasse i skoleåret 2020-21 - så længe lager haves. Skolen bestiller et klassesæt via museets hjemmeside og betaler kun porto og ekspeditionsgebyr.

Bogen ”100 Jorn-eksperimenter vi kan lave derhjemme ved køkkenbordet” er et produkt af flere års arbejde udført af et team på Museum Jorn: Karen Friis, Mette Hanghøi, Kirsten Tholstrup, Lars Hamann, Katrine Nør Andersen og Niels Povlsgaard. Bogen er grafisk tilrettelagt af Malene Hald.

Læs en prøve på bogen her.

BESTILLING

Privatpersoner kan bestille bogen på vores webshop her.


For skoler:
Bestillingsformular til skoleåret 2020/2021 klik her

Hvis du oplever nogen problemer, så tag kontakt til eksperimenter@museumjorn.dk.

Museum JornGUDENÅVEJ 7-9DK-8600 SILKEBORG+45 8682 5388INFO@MUSEUMJORN.DKThis is the official website of Museum Jorn - Silkeborg|Any commercial user or copying must be approved by Museum Jorn - Silkeborg|Powered by Ajour CMS