Architecture

John Sand building a model 1:10

Museum Jorn's architecture

INTERPLAY BETWEEN ART AND NATURE
The present museum building was designed by architect Niels Frithiof Truelsen (1938 Ė 2009), and was completed in 1982. The West Wing, with its large, central special exhibitions gallery, was added in 1998, and was also designed by Niels Frithiof Truelsen.
The architect and the museumís former director, art historian Troels Andersen, jointly produced the sketches, and one of the fundamental ideas underlying the museumís architecture is that there should be an interplay between the building and the surrounding park, without nature dominating the experiencing of the art work.

NATURAL MATERIALS
The construction primarily incorporated natural materials, including tile and wood, both indoors and out. Temperature, humidity and light are some of the most important factors in a museum building, and the extensive use of natural materials helps to maintain a consistent temperature and humidity. For this reason, the building is made of brick, and window frames, doors and floors are made of wood. The ceilings are wood and wood-concrete composite.

THE FLOOR
In the exhibition spaces, the floors consist of five-centimetre-thick blocks of German mountain pine; in the West Wing, they are made of larch. This is a type of surface material previously used for barn doors and industrial flooring. This material has substantial climate-control advantages, as it takes and gives up moisture depending on ambient levels, and thus stabilises the humidity within the space.

EXHIBITION AREA
The exhibition space in the building constructed in 1982 consists of approximately 2,500 m2 divided into three studio buildings with north light, the architecture of which was inspired by Brancusiís studio in front of the Centre Pompidou in Paris, several small side galleries with side-lights, and a large, daylight-free space at the heart of the building. The West Wing consists of approximately 700 m2 of exhibition space, which includes a central room with skylights, and eight daylight-free spaces. Additionally, the museumís basement has been converted to a daylight-free gallery for the exhibition of works on paper.

The old waterworks administratorís residence in front of the museum serves as a guest house for visiting artists and researchers.






Museum JornGUDENŇVEJ 7-9DK-8600 SILKEBORG+45 8682 5388INFO@MUSEUMJORN.DK



This is the official website of Museum Jorn - Silkeborg|Any commercial user or copying must be approved by Museum Jorn - Silkeborg|Powered by Ajour CMS