Aktuelle udstillinger

PER KIRKEBY Maskiner for lys og skygge

31. august - 9. december 2018

I efteråret 2018 ville Danmarks internationalt mest indflydelsesrige kunster,
Per Kirkeby være fyldt 80 år. Museum Jorn markerer årsdagen med en stor retrospektiv udstilling, der er dedikeret til kunstnerens arbejde med murstensskulpturer og projekter af arkitektonisk karakter igennem mere end 50 år.

Udstillingens første del, der har fokus på kunstnerens innovative og stadig aktuelle anvendelse af mursten i minimalistisk skulpturel form, viser for første gang nogensinde en sammenstilling af 18 af de i alt 36 murstensskulpturer som oprindeligt blev realiseret som midlertidige projekter i flere europæiske storbyer i perioden fra 1966 til 2017. Præsentationen af de genopførte historiske murstensskulpturer fra henholdsvis Paris, Nantes, London, Münster, Essen og København ledsages af en stor mængde hidtil ukendt materiale, bl.a. tegninger og arkivalier, der giver et omfattende indblik i Per Kirkebys legende kunstneriske praksis og komplekse værkudvikling.

Med udgangspunkt i kunstnerens særegne inspirationsunivers, bestående af barndomsoplevelser, naturen, geologien, kunst- og arkitekturhistorien, belyser den anden del af udstillingen Per Kirkbys arbejde som arkitekt. Der vises et stort antal af kunstneres eget inspirationsmateriale, arkitekturmodeller, tegninger, skitser og dokumenter der illustrerer kunstnerens tanker om det æstetiske forhold mellem kunst og byggeri. Udstillingens arkitektursektion er delt op i forskellige tematiske afsnit og rummer en sammenstilling af Kirkebys realiserede men også ikke opførte private og offentlige bygningsprojekter.

Udstillingstitlen Maskiner for lys og skygge er et udtryk Kirkeby selv brugte i flere af sine tekster, som en metafor for murstensskulpturerne. At se skulpturerne som maskiner forbinder dem med kraft, bevægelse og handling. De producerer lys og skygge, som forvandler rummet omkring os, og stiller spørgsmål til arkitekturens bestandighed samt livets flygtighed.

Udstillingen PER KIRKEBY Maskiner for lys og skygge giver publikum en enestående mulighed for at opleve nogle af Kirkebys mest betydningsfulde murstensprojekter i en komprimeret og nuanceret sammenhæng. Den inviterer til diskussion om forholdet mellem skulptur og arkitektur og skaber grundlag for en undersøgelse af relevansen af Per Kirkebys murstensprojekter for den danske og internationale offentlighed.

Udstillingen er støttet af
Knud Højgaards Fond, Augustinus Fonden, Det Obelske Familiefond, Spar Nord Fonden, 15. Juni Fonden, Det Nissenske Familiefond, Egernsund Tegl, KALK, College 360?, Dansk Byggeri Silkeborg, Murerfirmaet Lundby, Gustav Hansen murer & entreprenør, HUJ, Gødvad Murerforretning, Murerfirmaet Jens Peder Pedersen, Petersen Tegl, MV produkter, Jyske Bank

En særlig tak til
Statens Museum for Kunst, Ahrenberg Collection, KØS – museum for kunst i det offentlige rum, Vesthimmerlands Museum, Vesthimmerlands Musikhus ALFA, Folkeuniversitetscentret Skærum Mølle, familie Borgen, Mari Anne Duus Jørgensen, Galleri Susanne Ottesen, Torsten Karlsson, udstillingsarkitekt Victor Perlheden og udstillingens medkuratorer Thomas Bo Jensen og Magnus Thorø Clausen