udstillinger

Gave fra Per Kirkeby


22. nov. 2012 - februar 2013

Danmarks mest berømte, nulevende kunstner, Per Kirkeby, donerede tilbage i oktober fire store kunstværker til Museum Jorn. Fra torsdag den 22. november og frem til februar 2013 kan publikum se de nye værker i museets vestfløj.
Gaven omfatter to af Kirkebys såkaldte ”tavle-malerier” fra 1970’erne, hvor kunstneren tegner med kridt på en masonitplade grundet med grøn tavlelak, samt et stort værk i tre dele ved navn Draperier og lyn fra klar himmel, tør regnskov fra 1973, som måler hele 2,5 x 3,5 meter.
Det fjerde værk er et meget centralt værk fra Kirkebys tid på Den Eksperimenterende Kunstskole i København, ”Eks-skolen” i 1960’erne, nemlig et såkaldt ”stakit-billede” på knap 6 meter, hvor Kirkeby gav skolens dengang yngste og fattigste medlem, Bjørn Nørgaard, én håndbajer pr. malet stakitstav.
_________________________________________________________________________

Min Jorn | 100 favoritter

Asger Jorn, Portrait de Trois Imprimeurs (portræt af tre trykkere), 1955, farvelitografi. Museum Jorn

4. oktober – 7. december 2014

Rigtig mange danskere kender en god historie om Jorn, og hans billeder hænger rundt omkring i private hjem over hele landet. Her er de ofte til stor glæde for deres ejere, mens de kun sjældent vises frem for offentligheden. Derfor har Museum Jorn i anledning af Jorns 100 års fødselsdag inviteret 30 privatsamlere til at udstille deres favorit-værk af Jorn og samtidig fortælle, hvilken betydning netop det værk har for dem.

Derudover har museet også inviteret en række meningsdannere og Silkeborg-borgere til at vælge netop det værk i museets store samling af Jorns kunst, som er særligt interessant eller vigtigt for dem. Min Jorn – 100 favoritter viser altså 100 værker af Jorn, men derudover præsenterer den også 100 individuelle og personlige fortællinger om danskernes forhold til den folkekære og til tider ret så elitære kunstner.

Som besøgende på udstillingen kan man fordybe sig i de personlige fortællinger om Jorn, se videoklip, læse interviews og stemme på sine favorit værker. Endelig opfordres du til selv at fortælle, om Jorn betyder noget for dig i dag. Vi glæder os til at høre, om du synes Jorn holder i dag!

____________________________________________________________________________


Dr. Jorns institut for kunstneriske forstyrrelser


26. juni – 2. november 2014

Dr. Jorns institut byder alle børn og voksne indenfor til oplevelser og eksperimenter, der åbner for Museum Jorns unikke skatkamre i form af Asger Jorns kunstsamling, hans private bibliotek, brevarkivet og museets samling af manuskripter og kunstnerbøger. Museets arkiver flytter ud i udstillingen - og medarbejderne flytter med!

Vel mødt i Dr. Jorns institut!

Læs meget mere om udstillingen her.
____________________________________________________________________________


Asger Jorn | Grafik

Asger Jorn: Survol du plasir, 1971. Træsnit, 250 x 328 mm. Museum Jorn

Fredag 10. januar - søndag 2. marts 2014

Oplev nogle af de allerbedste af Jorns grafiske arbejder, som i årets første måneder udstilles i tegningsgalleriet i underetagen. Få en indføring i Jorns teknikker og eksperimenterende arbejdsmetoder og sammenlign de mange forskellige udtryk fra bl.a. linoleumssnit, litografi, radering og træsnit.

Grafikken står som en central del af Jorns kunstneriske produktion og denne særophængning er en chance for at se et bredt udvalg af Jorns fascinerende og ofte farvestærke tryk, som til daglig er gemt væk i museets magasiner.

OBS! I januar og februar er der halv pris på entré, da der kun er adgang til en ophængning af Jorns grafik i tegningsgalleriet i underetagen, til vævningen Den Lange Rejse og til museets nye lystegningsautomat. Der er i perioden ikke mulighed for at se museets faste samling.
_____________________________________________________________________________________

Fortælling - Erik Gamdrup Jensen


Lørdag 28. sept. - søndag 8. dec. 2013

Museum Jorn præsenterer den lokale maler, tegner, lyriker, kogebogsforfatter og musiker, Erik Gamdrup Jensen (f. 1953), i museets tegningsgalleri med en udstilling, der slynger sig mellem det skrevne ord og de malede fortællinger og berører nogle af de mest centrale temaer i Gamdrups virke: kvinden, naturen og gastronomien.

En væsentlig pointe med udstillingen er at vise originale tegninger, akvareller og illustrationer i forbindelse med de skrevne ord - alt sammen installeret i et stemningsfyldt sceneri, der kalder på fordybelse.

Læs mere om udstillingen her. ___________________________________________________________________________

Svend-allan sørensen | country og koncept


søndag 16. juni - søndag 15. september 2013

Museum Jorn stiller skarpt på eksperimenterende grafik med Svend Allan Sørensen
Med over 10.000 arbejder på papir bærer Museum Jorns samlinger tydeligt præg af Asger Jorns interesse for det trykte kunstværk. Derfor ønsker museet, at optakten til Jorns 100 års jubilæum i 2014 ikke tegnes af store europæiske navne alene. Jorns kunstneriske blik udså sig ofte yngre kunstnere og værker, som vægtede eksperimentet og chancen, frem for det etablerede. Han mente, at kunsten altid skulle afspejle sin egen tid. En tanke, som naturligvis også er aktuel den dag i dag.

Læs mere om udstillingen her.
_____________________________________________________________________________

karel appel | i do not paint, i hit!


søndag 2. juni – søndag 4. august 2013

Råstyrke og aggressivitet fra Appel
Med sine 16 ekspressive malerier i meget store formater giver udstillingen et enestående indblik i en yderst væsentlig periode i Appels produktion. Hvor hans malerier i Cobra-årene er fabulerende og farvestærke, nærmest lidt naive, abstraktioner over mennesker og fantasivæsener, så prøver han i sidste halvdel af 1950’erne og første halvdel af 1960’erne kræfter med en række kæmpestore lærreder. De er udført med en enorm voldsomhed, råstyrke og rytmik. Aggressiviteten kommer til udtryk i den måde, malingen bliver kastet på lærredet, som et frontalangreb, og herefter bearbejdet med spartel og pensel.

Læs mere om udstillingen her.

_____________________________________________________________________________

Screaming Yellow & Luminous Lavender | Henrik Vibskov udvælger fra Museum Jorns samling


Søndag 9. sept. 2012 - søndag 3. feb. 2013

Museum Jorn har inviteret den innovative modedesigner Henrik Vibskov til at installere museets samlinger.

Med spektakulære scenografier og avantgardistiske installationer leverer Henrik Vibskov gang på gang stemningsfyldte totaloplevelser, som udspiller sig i grænselandet mellem kunst, design og musik - senest på Charlottenborg med modeshowet ”Transparent Tongue” under modeugen. Med sine shows skaber Henrik Vibskov hypnotiserende, surrealistiske fantasiverdener, med deres helt egen filmiske stemning og logik – et lignende univers kan nu opleves på Museum Jorn.

Under titlen Screaming Yellow & Luminous Lavender iscenesætter Vibskov en alternativ, visuelt orienteret præsentation af værker fra Museum Jorns samling. Henrik Vibskov har lavet et personligt udvalg blandt de 18.000 værker, der findes i Museum Jorns samling. Størstedelen af værkerne befinder sig normalt på museets magasiner og er ikke tilgængelige for offentligheden. Med udgangspunkt i skrigende gul og lysende lavendel skaber Vibskov et visuelt univers omkring museets malerier, skulpturer og grafiske værker.

Henrik Vibskov er uddannet fra Central St. Martin’s College of Art and Design i 2001 og har siden da produceret 20 kollektioner. Vibskov har - som den eneste skandinaviske designer - været på det officielle program ved mændenes modeuge i Paris siden 2003. Han har udstillet på kunstmuseer og gallerier over hele verden, blandt andet PS1 - MoMa i New York, Palais de Tokyo i Paris, Akira Ikeda Gallery i Nagoya, Sothebys Gallery i New York, ICA i London, Zeeuws Museum i Holland og Galerie Emmanuel Perrotin i Paris.
_____________________________________________________________________________

Silkaden 25 år


3. oktober - 29. november

Kunstnergruppen Silkaden opstod i 1990 og fylder i år 25 – dette fejres med en udstilling på Museum Jorn.

De tre initiativtagere til Silkaden mødte hinanden på Silkeborg Kunstskole. Kunstnerne Randi Kornerup-Bang, Jytte Dunck Pedersen og Leif Dræby stak tilfældigt hovederne sammen en lun forsommer aften i 1990 og diskuterede det store behov for en årlig lokal kunstudstilling i Silkeborg.

Den første udstilling blev efterfølgende afholdt i august 1990, i lokalerne Den Folkelige Forsamlingsbygning på Vestergade, Silkeborg. Lokalerne stod tomme og Silkaden fik lov til at låne dem af daværende ejer, Jyske Bank.

Udstillingen havde fernisering d. 1. august. Og med et kæmpe opbud af kunst-hungrende Silkeborgere, blev det næsten umuligt at vende og dreje sig i udstillingslokalerne. Sytten lokale kunstnere deltog i denne første udstilling. Som gæstekunstnere var inviteret maleren Jørgen Nash og den naivistiske maler Otto Poulsen.

Siden da har Silkaden arrangeret mange skønne udstillinger i Silkeborg, og nu kan de fejrer 25 år. Mange af kunstnerne, der er med på udstillingen på Museum Jorn, har ladet sig inspirere af Asger Jorn.

På udstillingen kan opleves:
Peter Birk
Søren Bredahl
Karen Birch Bunten
Charlotte Overgaard Christensen
Leif Dræby
Doris Bundgaard Hansen
Birte Vedel Howard
Randi Kornerup-Bang
Nurith Lumer-Klabbers
Laila Rask Pedersen
Lisbeth Poulsen
Flemming Rask
Poul Erik Schröder
Bodil Lisbeth Thomsen
Og Siri Trillingsgaard 
 
 
 
 
Voksne 90 kr.
Pensionister 80 kr.
Studerende 70 kr.
Gruppe (+10) 80 kr.
Børn u/18 år gratis
Medlemmer gratis