VELKOMMEN


Museum Jorn
Museum Jorn rummer de samlinger, der blev skabt af Asger Jorn fra begyndelsen af 1950'erne og frem til hans død i 1973 og som siden er fordoblet. Museum Jorn samlingen er blandt de to største donationer af kunst i Danmark. Museet omfatter derfor ikke bare den største eksisterende samling af Jorns egne værker, men også tusindvis af malerier, skulpturer og værker på papir af andre kunstnere – dels fra Cobra og dels ældre, internationale kunstnere, der inspirerede Jorn, eller som kunstnerisk stod for det samme, fx Max Ernst, Francis Picabia, Fernand Leger og Man Ray.

Jorns vision med samlingen i Silkeborg var at dokumentere surrealismen og den spontant-abstrakte kunsts udvikling i Europa samt sikre samlingen offentlig tilgængelighed. Med sin generøse gave placerede Jorn Silkeborg centralt på den internationale kunstscenes landkort.

I 1982 flyttede Museum Jorn under navnet Silkeborg Kunstmuseum ind i de nuværende museumsbygninger. Efter en mindre ombygning og et navneskifte genåbnede museet i 2010 som Museum Jorn, Silkeborg.

Nyfortolkning af den permanente udstilling
For første gang siden åbningen i 1982 er museets store samling af Jorns egne værker blevet genophængt i en ny og prioriteret ophængning

Den nye indretning af museet har givet plads til at vise større dele af museets store Jorn-samling frem. Et nyt galleri i museets kælder vil fremover vise større udstillinger af museets egne samlinger, blandt andet dele af de omkring 13.000 tegninger og grafiske værker på papir, som Museum Jorn råder over. Galleriet vil også blive brugt til udstillinger udefra som supplement til museets øvrige skiftende udstillinger.

Yderligere er et rum i museets permanente samling blevet dedikeret til samlingen af Jorns keramiske værker, der omfatter skulpturer, fade, vaser og relieffer. Jorns arbejde med keramik tog for alvor fart i Silkeborg i 1950'erne og fortsatte i Italien, hvor hovedværket, det store relief i Århus Statsgymnasium, blev til.

Internationale samarbejder
Jorn var medstifter af flere internationale sammenslutninger og var aktiv i Høstgruppen, Surréalisme-Révolutionnaire, Spiralen, CoBrA (Copenhague - Bruxelles - Amsterdam), Mouvement International pour un Bauhaus Imaginiste og Situationistisk Internationale.

Museet har talrige arbejder af kunstnerne fra disse betydningsfulde samarbejder, heriblandt kollektive værker og andet materiale, der dokumenterer Jorns rolle som netværksskaber og katalysator for udviklingen af den eksperimenterende europæiske kunst i anden halvdel af det 20. århundrede.

Introduktions- og formidlingsrum
I Cobra-forum kan besøgende fordybe sig i udvalgte dele af museets omfattende arkivmateriale, der løbende digitaliseres og udstilles. Her er det muligt at gå på opdagelse i arkivkasser, bladre digitalt i sjældne effekter som Jorns skitsebøger eller søge mere viden på de tilgængelige arbejdsstationer. I Cobra-forums biograf kan man desuden se film med relation til samlingerne. Cobra-forum bliver støttet af Kulturregion Østjysk Vækstbånd og Kulturministeriet.

Museum Jorn ønsker at appellere til et bredere publikum samtidig med, at alle får mulighed for yderligere fordybelse i Jorns værk og forskningen i hans kunst. Den besøgende vil fremover blive mødt af et introduktionsrum, som sætter Jorns kunst og liv ind i en sammenhæng.

Museum Jorn vil fremover udfordre sin gængse rolle, og de mange nye tiltag er en del af strategien om at leve op til Jorns visioner for museet og for at formidle den kunstner, der anses for at være Danmarks mest betydelige i det 20. århundrede.

Museum Jorn ønsker hjerteligt velkommen.

Få yderligere information om Museum Jorn i vores museumsfolder her.


Museum JornGUDENÅVEJ 7-9DK-8600 SILKEBORG+45 8682 5388INFO@MUSEUMJORN.DKThis is the official website of Museum Jorn - Silkeborg|Any commercial user or copying must be approved by Museum Jorn - Silkeborg|Powered by Ajour CMS