Tidligere udstillinger

Cobra - mit liv!

Jens Olesens samling

2. marts - 20. maj 2013

Museum Jorn viste i foråret 2013 en af verdens største private Cobra-samlinger. Samlingen tilhører erhvervsmanden, mæcenen og kunstelskeren Jens Olesen. Udstillingen er den første store Cobra-udstilling i museets historie, og består af i alt 156 Cobra-værker, hvoraf 17 værker aldrig tidligere er blevet udstillet i Danmark.

EN PASSIONERET SAMLERS LIVSVÆRK
Jens Olesens samling er resultatet af mere end 60 års intens interesse for kunstnerne i og omkring Cobra. Han fik sit første litografi af Asger Jorn som niårig, og siden er passionen for de danske, hollandske og belgiske kunstnere vokset støt i takt med at Jens Olesen opsøgte deres udstillinger, mødte dem personligt og endda knyttede varige venskaber med nogle af dem.

I dag tæller Jens Olesens kunstsamling langt over 1000 værker, som befinder sig henholdsvis i København og Brasilien, hvor Jens Olesen har boet siden 1960’erne.

HELE VEJEN RUNDT OM COBRA
Udstillingen præsenterer malerier, skulpturer og tegninger af de helt centrale kunstnere i Cobra; danskerne Asger Jorn, Ejler Bille, Egill Jacobsen, Carl-Henning Pedersen og Else Alfelt, hollænderne Constant, Corneille og Karel Appel samt belgierne Christian Dotremont og Pierre Alechinsky. Men også mere perifære skikkelser i Cobra-sammenhæng som Sonja Ferlov Mancoba og Erik Thommesen, der hver på deres måde senere fraskrev sig tilhørsforholdet til Cobra, er repræsenteret.

Variationen af udtryksformer understreger, at Cobra langt fra var den fasttømrede gruppe med fælles arbejdsgrundlag, som man ofte får indtrykket af. Cobra må i langt højere grad betragtes som et frirum for antiautoritære, nysgerrige og eksperimenterende kunstnere.

Ud over værker fra selve Cobra-tiden (1948-51) er der også værker med på udstillingen, som kunstnerne har udført såvel før som efter Cobra.

Billedtekst:
Constant: Fugl, 1949

udstillingen er støttet af:
AVK Holding
Oticon Fonden