Introduktioner, torsdage i efteråret 2018


I efteråret har vi gratis introduktioner til "PER KIRKEBY Maskiner for lys og skygge" hver torsdag aften kl. 18-18.30 og kl. 19-19.30. Hver omvisning giver et særligt indblik i forskellige sider af Kirkeby og hans kunst.

Reservation anbefales på reception@museumjorn.dk.

Skulpturens systematik

TORSDAG D. 15. NOVEMBER KL. 18.00-18.30

Per Kirkeby brugte selv udtrykket Maskiner for lys og skygge som metafor for sine murstensskulpturer. Han forbandt skulpturerne med maskiner fulde af kraft, bevægelse og handling. De producerer lys og skygge, som forvandler rummet omkring os – og os hvis vi er i skulpturens nærhed. Skulpturen stiller spørgsmål til arkitektur som begreb og livets flygtighed.

Mursten fortæller...

TORSDAG D. 15. NOVEMBER KL. 19.00-19.30

”I sin tid lavede jeg netop en (….) høj kvadratisk kasse af mursten. Det var dengang der var noget der hed minimal art og det havde naturligvis noget med det at gøre, men ligeså vigtigt var det at det ikke var en glat perfekt skulptur men netop af mursten med hvad dette materiale rummer af associationer.” Per Kirkeby 1974. Per Kirkebys strukturer sætter ikke grænse mellem liv og kunst, men prøver tværtimod at forene dem med hinanden.

Kunstnerens inspirationskilder

TORSDAG D. 22. NOVEMBER KL. 18.00-18.30

Kan en skulptur eller et arkitektonisk projekt være en syntese i fysisk form? En syntese af Barndomsoplevelser, naturen, geologien kunst- og arkitekthistorien og endnu mere? I kunstneren Per Kirkebys tilfælde et berettiget spørgsmål. I Per Kirkebys skulpturer prøver vi at spore ophobninger og sammenkoblinger af oplevelser, viden og erfaring.

En kasse af mursten

TORSDAG D. 22. NOVEMBER KL. 19.00-19.30

Per Kirkeby lavede i 1966 sin første murstensskulptur til en udstilling i Kbh. Skulpturen var todelt – bygget løst op af gule mursten og omgivet af et blåt stakit, som dannede en kvadratisk indhegning. Tre elementer med en masse spørgsmål og oplæg til undersøgelser. Må man træde på en opbygget platform? eller dækker platformen over noget? Indhegner stakittet noget, eller danner den afgræsning til hele den omgivende verden?

En søjle eller?

TORSDAG D. 29. NOVEMBER KL. 18.00-18.30

Når en søjle placeres i umiddelbar nærhed af en skilderhus-inspireret murstensskulptur, hvad sker der så? Kan dialog opstå mellem disse to forskellige udtryk? Hvad bliver deres indbyrdes forhold, og hvad gør vores tilstedeværelse i den sammenhæng. Alle Per Kirkebys murstensskulpturer er muret op af den samme grundform, inden for den samme grammatik og alligevel har de hvert deres individuelle udtryk!

Kunst i nuet

TORSDAG D. 29. NOVEMBER KL. 19.00-19.30

Ved at indarbejde elementer som platforme, bænke og lignende konstruktioner i sine murstensskulpturer kombineret med tegn på ønske om udvikling og vækst, inviterer Per Kirkeby os tæt på og i dirket kontakt med hans værker. Det forhindrer stilstand, sikrer foranderlighed og garanterer liv og en plads i nuet.

Skulptur og bevægelse

TORSDAG D. 6. DECEMBER KL. 18.00-18.30

Ved at opsætte en skulptur i det åbne som en ”forhindring”, en integreret del af det omgivende, så tvinges vi som beskuere til at forholde os til skulpturen. Måske må vi for at passere sætte farten ned, indrette vores bevægelser til mødet. På den måde er vi nødt til at give skulpturen opmærksomhed. Vi går tættere på forholdet mellem skulptur og vores egen krop – både i dimensioner og i bevægelse!

Det nye i ruinen

TORSDAG D. 6. DECEMBER KL. 19.00-19.30

Med viden om sin fortid er man bedre rustet til at møde sin fremtid. Per Kirkeby undersøger og stiller spørgsmål ved at inddrage elementer fra oldtiden og vores tilsammen mange kulturer. Når sådanne elementer sammensættes i nye konstellationer, så opstår spørgsmål som; hvor er vi på vej hen? Og hvad er det for nogle arkitektoniske og rumlige elementer vi har brug for eller ønsker at videreføre?


Museum JornGUDENÅVEJ 7-9DK-8600 SILKEBORG+45 8682 5388INFO@MUSEUMJORN.DKThis is the official website of Museum Jorn - Silkeborg|Any commercial user or copying must be approved by Museum Jorn - Silkeborg|Powered by Ajour CMS