100 Jorn-eksperimenter vi kan lave derhjemme ved køkkenbordet

Asger Jorn styrker danske børns kreativitet

Museum Jorn deler Asger Jorns kreative og kunstneriske univers med børnefamilier i hele Danmark. Bogen ”100 Jorn-eksperimenter vi kan lave derhjemme ved køkkenbordet” udkommer i 130.000 eksemplarer og gives som gave til alle børn, der går i 1. klasse i 2018 og 2019.

Bogen ”100 Jorn-eksperimenter vi kan lave derhjemme ved køkkenbordet” indeholder 100 sjove kunst-eksperimenter, hvor fokus er på proces, sanselighed, historiefortælling og den gode samtale. Med fantasi og helt enkle midler kan vi styrke livsglæde og fællesskab på en sjov måde. Alle kan være med.

Der er lagt op til, at de 100 eksperimenter laves i samarbejde mellem børn og voksne. Familien kommer til at bruge fingre, tæer, glaskugler, en cykel, en kartoffel, kartoner fra cornflakes og en masse andre ting, som kan findes i penalhuset, køkkenskuffen, køleskabet eller naturen. Men først og fremmest aktiveres fantasien.

Lene Tanggaard, Danmarks eneste professor i kreativitet ved Institut for Kommunikation på Aalborg Universitet, udtaler: ”Det her er en invitation til at tænke kunst, formidling og pædagogik på en mere hverdagsnær måde. Alt det, jeg på mange måder er optaget af, er indkapslet i den bog: Eksperimenterne er let tilgængelige. Det handler om at bruge hænder, fantasi og om at have det sjovt. Det er Jorns univers, de leger med, han er inspirationskilden. Bogen bliver familiens egen. Den er en gave til dem. Dermed får kunsten den funktion, som mange kunstnere er optaget af: at man kan tale kunst ind i en hverdag.”

”For Asger Jorn var kreativitet et grundlæggende vilkår for det enkelte menneskes trivsel og livsglæde. En mulighed for at skabe fællesskab mellem mennesker. Han var overbevist om, at alle kan være kreative – at det hverken kræver det store udstyr, eller et særligt talent. På Museum Jorn forsøger vi dagligt at videreføre disse værdier. Vi mener, at alle har lige vilkår for at skabe og tale om kunst – børn såvel som voksne. Derfor er vi meget glade for at kunne forære denne bog til alle første klasser i Danmark” fortæller Jacob Thage, direktør på Museum Jorn.

Det er muligt at tilbyde bogen gratis til alle børn 1. klasse i Danmark på grund af generøs støtte fra Nordea-fonden, der har støttet udgivelsen med 4,8 mio. kr.
”Asger Jorns værker, arbejdsmetoder og kunstneriske univers kan stadig inspirere børn til leg og kreativitet. Med bogen og digitale tiltag får børn, forældre og skoler nu redskaberne til selv at eksperimentere med Jorns teknikker. Både i skolen og hjemme ved køkkenbordet. Vi håber, at projektet vil inspirere en ny generation af børn til flere kreative aktiviteter,” siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden, som støtter gode liv.
Museum Jorn forærer et gratis eksemplar af bogen til alle elever i 1. klasse. Skolen bestiller et klassesæt via museets hjemmeside og betaler kun porto og ekspeditionsgebyr. Bogen kan forudbestilles nu og vil blive distribueret i slutningen af november.

Bogen ”100 Jorn-eksperimenter vi kan lave derhjemme ved køkkenbordet” er et produkt af flere års arbejde udført af et team på Museum Jorn: Karen Friis, Mette Hanghøi, Kirsten Tholstrup, Lars Hamann, Katrine Nør Andersen og Niels Povlsgaard. Bogen er grafisk tilrettelagt af Malene Hald.

Læs en prøve på bogen her.

Privatpersoner kan forudbestille bogen på vores webshop, her.

Bestillingsformular for skoler:

Hvis I oplever nogen problemer, så tag kontakt til eksperimenter@museumjorn.dk.